Przepis na dżem truskawkowy z kawałkami białej czekolady ;
1,5 kg truskawek
sok z 1/2 cytryny
1kg cukru żelującego
400g białej czekolady
Truskawki umyć ,oczyścić z szypułek ewentualnie przekroić na pół wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem i odstawić na dwie godziny żeby puściły sok. Czekoladę pokroić na małe kawałki.
Truskawki doprowadzamy do wrzenia i mieszając gotujemy ok 3 minut. Łyżką cedzakową zdejmujemy pianę. Dżem mieszamy z kawałkami czekolady, przekładamy do wyparzonych słoików,zamykamy i odstawiamy do góry dnem. Z podanej proporcji otrzymamy od 4 do 5 słoiczków o pojemności 250 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miły gościu ! serdecznie dziękuję za odwiedziny i zostawienie śladu po sobie w postaci komentarza. Ina
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.