poniedziałek, 10 września 2012

Dekoracja na słoik

Pisałam w poprzednim poście o wykorzystaniu małych serwetek do dekoracji  słoików z konfiturą. Taki słoiczek możemy podarować w prezencie, po zjedzeniu konfitury zostanie serwetka, którą osoba obdarowana może wykorzystać  jako podkładkę pod ulubioną filiżankę z kawą czy herbatą.












Przepis na dżem truskawkowy z kawałkami białej czekolady ;

1,5 kg truskawek
sok z 1/2 cytryny
1kg cukru żelującego 
400g białej czekolady

Truskawki umyć ,oczyścić z szypułek ewentualnie przekroić na pół wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem i odstawić na dwie godziny żeby puściły sok. Czekoladę pokroić na małe kawałki.

Truskawki doprowadzamy do wrzenia i mieszając gotujemy ok 3 minut. Łyżką cedzakową zdejmujemy pianę. Dżem mieszamy z kawałkami czekolady, przekładamy do wyparzonych słoików,zamykamy i odstawiamy do góry dnem. Z podanej proporcji otrzymamy od 4 do 5 słoiczków o pojemności 250 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miły gościu ! serdecznie dziękuję za odwiedziny i zostawienie śladu po sobie w postaci komentarza. Ina

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.